Ο Γιάννης Κεντ δραστηριοποιείται στον χώρο του τουρισμού και υπήρξε πρωτοπόρος στην ίδρυση εταιρειών online κρατήσεων και δυναμικών πακέτων. Ειδικεύεται στη διοίκηση ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων και έχει ενεργή συμμετοχή σε σημαντικές εξαγορές και συγχωνεύσεις εταιριών πανευρωπαϊκά. Πρόσφατα αποφάσισε να ασχοληθεί με τις επιχειρήσεις ψυχαγωγίας αναπτύσσοντας μία μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων.

Έχει καταφέρει να χτίσει την αξία τόσο ως σύμβουλος όσο και ως επιχειρηματίας σε μεγάλες εταιρίες, έξι εκ των οποίων εμπλέκονται σε Εξαγορές & Συγχωνεύσεις σε διάστημα μικρότερο των 24 μηνών από την Ίδρυσή τους. Συμμετείχε στην ιδιωτικοποίηση του Αστέρα Βουλιαγμένης που υπηρέτησε μέχρι πρόσφατα ως Principal στην Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, υπό την ομπρέλα της AGC Equity Partners. Ίδρυσε την αλυσίδα Aquis Hotels & Resorts, που στο αποκορύφωμά της λειτουργούσε 14 ξενοδοχεία στην Ελλάδα και διετέλεσε μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής στο Encore Capital LLC.

Πριν από την Aquis Hotels, ο Γιάννης ήταν ο ιδρυτής και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Youtravel.com, η πρώτη dotcom start up στην οποία επένδυσε η Barclays Ventures. Ίδρυσε επίσης τις MedHotels.com και TravelBargains.co.uk φέρνοντας επανάσταση στο έως τότε παραδοσιακό μοντέλο πακέτων διακοπών και εισήγαγε τα «δυναμικά πακέτα» στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Και οι δύο εταιρίες εξαγοράστηκαν από την Lastminute.com και ο Γιάννης διορίστηκε ως Διευθύνων Σύμβουλος της Lastminute.com του Ηνωμένου Βασιλείου με παγκόσμια ευθύνη για την προμήθεια των ξενοδοχείων. Είχε εμπλακεί επίσης στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων το 2005, όταν η Sabre Holdings ΗΠΑ απέκτησε τη lastminute.com.

Από τον Ιούλιο του 2016 ο Γιάννης αποφασίζει να επενδύσει σε κάτι περισσότερο δημιουργικό και εμπλέκεται σε έναν νέο κλάδο, στη βιομηχανία θεαμάτων, δημιουργώντας τις Θεατρικές Σκηνές Α.Ε. στην Ελλάδα. Η Εταιρία παρά την μικρή διάρκεια λειτουργίας της, έχει μέχρι σήμερα κατορθώσει να αναλάβει την διαχείριση 3 θεάτρων στην Αθήνα (μεταξύ των οποίων και το ιστορικό Παλλάς στην καρδιά της πόλης) και να ανεβάσει μερικές από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες των τελευταίων 5 ετών στην χώρα.


Ιστορική Αναδρομή

Το 1995, ίδρυσε μία από τις πρώτες online ιστοσελίδες κρατήσεων την greekflightclub.co.uk και gfc.co.uk, η οποία εξαγοράστηκε από την manosholidays.com (αργότερα Thomas Cook) το 1997.
Αργότερα το 1997, διετέλεσε Γενικός Διευθυντής της Gemstone Travel Ltd., μιας εταιρίας κρατήσεων αεροπορικών εισιτηρίων όπου ανέπτυξε ένα τμήμα πακέτων πωλήσεων διακοπών. Στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της με επικεφαλής το Γιάννη, η εταιρία κατάκτησε τη 2η θέση στην τουριστική βιομηχανία και  την 16η σε όλες τις κατηγορίες σύμφωνα με τη UK Sunday Times και Fast Track 100 (οι πιο αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο). Μια σπάνια και πολύ τιμητική διάκριση.

Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, ιδιοκτήτης, της Virgin.com προσέλαβε προσωπικά  τον Γιάννη το 1999 για να δημιουργήσει και να οργανώσει το νεοσύστατο ταξιδιωτικό τομέα της Virgin.com. Κατά τη διάρκεια του 1ου χρόνου με επικεφαλής τον Γιάννη, ο τομέας αυτός, απέφερε έσοδα 100εκ. €.

Το 2001 ίδρυσε την  travelbargains.co.uk και το 2002 την medhotels.com. Μέσα σε 4 χρόνια, η medhotels.com είχε (EBITDA) αύξηση κερδών προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων των  £0.6m, £1.6m, £8m και £15m αντίστοιχα για κάθε έτος. Αυτές οι εταιρίες της ταξιδιωτικής βιομηχανίας, εκείνη την χρονική περίοδο,  αποτέλεσαν τις πιο καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες στον τομέα των δυναμικών πακέτων διακοπών στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου. Μετά την εξαγορά τους από την lastminute.com, διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής Ξενοδοχείων του LM group για όλο τον κόσμο.

Το 2006, ίδρυσε την youtravel.com, στην οποία η Barclay’s Ventures έκανε την πρώτη της επένδυση σε startup εταιρία. Η εκτίμηση της εταιρίας την πρώτη μέρα λειτουργίας της ήταν περισσότερα από 15εκ. Βρετανικές λίρες. Ο τζίρος της επιχείρησης ξεπέρασε τα €70εκ. Βρετανικές λίρες κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της. Η εταιρία πουλήθηκε το 2012 στην FTI Touristik GmbH.

Το Πανεπιστήμιο του Bournemouth τον τίμησε με διδακτορικό τίτλο στο Business Administration. Είναι επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια του Surrey και του Βοurnemouth,  καθώς και συνεργάτης στο UK Institute of Directors. Το Πανεπιστήμιο του Bournemouth ίδρυσε προς τιμήν του το “The John Kent Institute in Tourism” στο νέο Κέντρο Έρευνας για τον Τουρισμό.

Το ταξίδι μου

Οκτώβριος 2017
Οι Θεατρικές Σκηνές Α.Ε παρουσιάζουν το έργο Μαντάμ Σου Σου, ως εναρκτήρια παράσταση του θεάτρου Παλλάς υπό την διαχέιρισή τους, και σημειώνουν εμπορικές εισπράξεις άνευ προηγουμένου με πάνω από 100.000 θεατές σε διάρκεια μόλις 3 μηνών.

Σεπτέμβριος 2017
Το κινηματοθέατρο Παλλάς, ένα χώρος τεράστιας ιστορικής και καλλιτεχνικής σημσσίας, περνάει στην διαχείριση των Θεατρικών Σκηνών Α.Ε

Μάϊος 2017
Σε διάρκεια μικρότερη του ενός έτους οι Θεατρικές Σκηνές Α.Ε λειτουργούν 3 θέατρα της Αθήνας και έχουν ήδη βάλει την υπογραφή τους σε μερικές από τις πλεόν επιτυχημένες παραστάσεις της σαιζόν 2016-2017.

Ιούλιος 2016
Ο Γιάννης ιδρύει τις Θεατρικές Σκηνές Α.Ε., μια εταιρία που ασχολείται με τον κλάδο των θεατρικών, μουσικών παραστάσεων και θεαμάτων και γενικότερα του πολιτισμού.

Δεκέμβριος 2013
Ο Γιάννης συμβάλλει ενεργά στην εξαγορά του Αστέρα Βουλιαγμένης στην Ελλάδα από τις πρώτες στιγμές του σχεδίου και πριν τον διαγωνισμό. Μετά την επιτυχή έκβαση του διαγωνισμού διορίζεται επικεφαλής του σχεδίου αυτού στην Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, με κεφάλαια της AGC Equity Partners μέχρι και την αποπεράτωση της αποκρατικοποίησης.

Ιούνιος 2012
Η FTI, ο μεγάλος ταξιδιωτικός οργανισμός της Γερμανίας, αποκτά την πλειοψηφία των μετοχών της Youtravel.com.

Ιανουάριος 2011
Ο Γιάννης γίνεται μέλος της Επιτροπής Επενδύσεων στο Encore Capital LLC παρέχοντας στρατηγική διορατικότητα και λειτουργική επίβλεψη στην ταξιδιωτική βιομηχανία.

Νοέμβριος 2010
Ο Γιάννης τιμήθηκε από το Bournemouth University με Διδακτορικό τίτλο στο Business Administration.

Ιούνιος 2010
Νέα φάση ανάπτυξης της youtravel.com – Ο Γιάννης εξαγοράζει το μερίδιο της BARCLAYS PLC που συμμετείχε στη youtravel.com και έτσι κατέχει πλέον το πλειοψηφικό πακέτο.

Νοέμβριος 2009
Ο Γιάννης Κεντ πήρε τον τίτλο του BU Επισκέπτη Καθηγητή. Σχολή Υπηρεσιών Διοίκησης, Πανεπιστήμιο του Bournemouth.

Νοέμβριος 2009
“The John Kent Institute in Tourism” Το Πανεπιστήμιο του Bournemouth τίμησε τον Γιάννη Κεντ δίνοντας τον τίτλο “The John Kent Institute in Tourism” στο νέο Κέντρο Έρευνας για τον Τουρισμό. Ο Γιάννης υποστηρίζει αυτό το διεθνώς σημαντικό ερευνητικό πρόγραμμα για τον τουρισμό στο πλαίσιο της Σχολής Υπηρεσιών Διοίκησης του BU’s. Αυτό το νέο Ινστιτούτο το οποίο έχει ως βάση του το Bournemouth University υποστηρίζει ένα σημαντικό αριθμό διδακτορικών στον τομέα της έρευνας για τον τουρισμό.

Οκτώβριος 2008
Ο Γιάννης Κεντ ήταν υποψήφιος στα βραβεία “ΑΝΤΡΕΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2008”, στην κατηγορία Επιχειρηματίες, του περιοδικού STATUS.

Ιούνιος 2008
Ιδρύθηκε η Aquis Hotels and Resorts www.aquisresorts.com – ένα χαρτοφυλάκιο ιδιόκτητων και διοικούμενων ξενοδοχείων . Το χαρτοφυλάκιο της Aquis κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της περιλάμβανε 10 ξενοδοχεία στην Ελλάδα.

Απρίλιος 2007 και μετά
Σχολή Διοίκησης, University of Surrey, Επισκέπτης Καθηγητής. Ο Γιάννης τιμήθηκε με τον τίτλο Επισκέπτης Καθηγητής.

Οκτώβριος 2006
Youtravel.com, Διευθύνων Σύμβουλος, Ο Γιάννης ίδρυσε την youtravel.com και τον Οκτώβριο του 2006, η Barclays Ventures επένδυσε στην επιχείρηση. Την πρώτη μέρα λειτουργίας της, η εκτίμηση της εταιρίας ήταν περισσότερα από 15εκ. Βρετανικές λίρες. Ο τζίρος της επιχείρησης ξεπέρασε τα €70εκ. Βρετανικές λίρες κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της.

Δεκέμβριος 2003 – Αύγουστος 2005
Lastminute UK, Διευθύνων Σύμβουλος, O Γιάννης αναλαμβάνει στη lastminute.com τη θέση του Γενικού Διευθυντή ξενοδοχείων παγκοσμίως. Το 2004 παράλληλα ανέλαβε τη θέση του Γενικού Διευθυντή Μεγάλης Βρετανίας συμμετέχοντας και ενεργά στην ομάδα που οδήγησε τον Όμιλο σε μια σειρά συγχωνεύσεων & εξαγορών. Το 2005, η Sabre Holdings, US αποκτά την lastminute.com. Ο Γιάννης εμπλέκεται στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Η lastminute.com αποχώρησε από τον FTSE & αποκτήθηκε για 1.1b USD. Μετά την εξαγορά, ο Γιάννης συνέχισε να συνεργάζεται με την lastminute.com ως σύμβουλος για τη μεταβατική περίοδο.

Νοέμβριος 2003
Η Barclays Venture Capitalists επενδύει £5.5 m στην Medhotels.com.

2002 Medhotels.com, CEO
Ο Γιάννης ίδρυσε τη Medhotels.com η οποία άλλαξε το επιχειρηματικό μοντέλο που ακολουθούσαν μέχρι τότε τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και οι περισσότεροι στην Ευρώπη, οι οποίοι ασχολούνταν με πακέτα διακοπών. “Έσπασε το πακέτο” Ξεχώρισε το κλασσικό πακέτο διακοπών στα στοιχεία που το αποτελούν: αεροπορικό εισιτήριο, διαμονή και μεταφορά. Ολόκληρη η τουριστική βιομηχανία από την εποχή εκείνη συνέχισε προς αυτή την κατεύθυνση. Αξιοσημείωτο είναι ότι στα πρώτα 4 χρόνια της λειτουργίας της, η MedHotels.com είχε (EBITDA) αύξηση κερδών προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ύψους £ 0,6 εκατομμυρίων, £ 1,6, £ 8 εκατομμυρίων και £ 15m αντίστοιχα για κάθε έτος.

2001 Travelbargains.co.uk, CEO
Ιδρύθηκε η Travelbargains.co.uk, ένα από τα μεγάλα call centers τηλεφωνικών πωλήσεων.

1999-2000 Virgin.com, Sales & Marketing Director
Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, ιδιοκτήτης, της Virgin.com προσέλαβε προσωπικά τον Γιάννη με σκοπό να δημιουργήσει και να οργανώσει το νεοσύστατο ταξιδιωτικό τομέα της Virgin.com. Κατά τη διάρκεια του 1ου χρόνου, ο τομέας αυτός, απέφερε έσοδα 100εκ. €.

1997-1999 Gemstone Travel Ltd., Commercial Director
Η GT ήταν ένα τουριστικό γραφείο στη βιομηχανία των αεροπορικών εισιτηρίων με τρία υποκαταστήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Γιάννης ανέπτυξε το τμήμα πακέτου διακοπών σε μια επιχείρηση η οποία κατέκτησε κατά το πρώτο έτος τη 2η θέση στον κλάδο του τουρισμού και την 16η ανάμεσα σε όλες τις βιομηχανίες σύμφωνα με τη Βρετανική Sunday Times, “Fastrack1-100” (οι πιο αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο). Κατά το δεύτερο έτος λειτουργίας της, η εταιρία κατέλαβε τη 2η θέση στον ταξιδιωτικό τομέα και την 23η σε όλες τις επιχειρήσεις. Η εταιρεία βρέθηκε για δύο συνεχόμενα χρόνια στον δείκτη “Fastrack1-100”.

1995 – 1997 Greek Flight Club Limited, UK Διευθύνων Σύμβουλος
Μία από τις πρώτες ιστοσελίδες online κρατήσεων παγκοσμίως. Η GFC ήταν ο πρώτος online οργανισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο σε μια εποχή που ίντερνετ υπήρχε μόνο στα πανεπιστήμια, ο οποίος είχε δυνατότητα απευθείας σύνδεσης με τα συστήματα των αεροπορικών εταιριών. Η GFC πουλήθηκε το 1997 στην Manos Holidays.